Ποιοι Είμαστε

Είμαστε μια ομάδα μελισσοκόμων που μας ενδιαφέρει η βελτίωση των μεθόδων και πρακτικών στη σύγχρονη μελισσοκομία. Θέλουμε έτσι να συμβάλουμε με την προσπάθειά μας σε αυτό, βοηθόντας παράλληλα και τον σημερινό μελισσοκόμο.  

Η ιδέα του αυτόματου τροφοδότη μελισσιών – μελισσοκομείου, γεννήθηκε από την ανάγκη για σωστή διεγερτική καθημερινή τροφοδοσία σε ορισμένες περιόδους του έτους. Μια εργασία δύσκολη, που απαιτεί συνέπεια, χρόνο και πολλές φορές λειτουργεί σε βάρος άλλων πολύτιμων μελισσοκομικών εργασιών. Ο χρόνος που αφιερώνουμε στα μελίσσια μας είναι πρακτικά λιγοστός. Τουλάχιστον όσοι δεν ζούμε από την μελισσοκομεία. Μπορεί οι μελισσοκομικές εργασίες να μας βασανίζουν το μυαλό ολόκληρη τη βδομάδα, όμως στην πράξη διαθέτουμε μόλις ένα Σάββατο ή μια Κυριακή.

Τώρα, αν πεις για τροφοδοσία σε 50 μελίσσια, σημαίνει ότι ο μισός αυτός χρόνος θα διατεθεί εκεί. Άρα πολλές οι εργασίες που θα θέλαμε να κάνουμε σ' αυτή τη μέρα, όμως πρακτικά ούτε τις μισές δεν προλαβαίνουμε!

Η ανάγκη αυτή γέννησε την ιδέα του αυτόματου τροφοδότη. Αρχικά ψάξαμε στην εγχώρια και διεθνή αγορά χωρίς κανένα αποτέλεσμα, στη διάρκεια της έρευνας μας ήρθαμε σε επαφή με πολλούς συναδέλφους και διαπιστώθηκε πως η ανάγκη αυτή αφορά το σύνολο του κλάδου. Έτσι, ξεκίνησε η προσπάθεια κάλυψης της.

Η πειραματική περίοδος κατασκευής και εφαρμογής του συστήματος διήρκησε 2,5 χρόνια. Το πρόβλημα κάθε φορά ήταν ότι στη μελισσοκομική κοινότητα δεν υπάρχει κάποιο μηχάνημα ή έστω απλή συσκευή που να προσεγγίζει τον αυτόματο τροφοδότη. Όσο κι αν ψάξαμε στην Ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, στα Ελληνικά και διεθνή site (ιστότοπους), δεν βρήκαμε κάτι. Όλα ξεκίνησαν από το μηδέν. Πραγματοποιήθηκαν πολλά πειράματα και ατελείωτες δοκιμές μέχρι να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. 

Στην προσπάθεια μας αυτή, για βελτίωση των μελισσοκομικών μεθόδων και πρακτικών και ενημέρωσης της μελισσοκομικής κοινότητας, θα θέλαμε να συμβάλλετε. Καθώς οι κατασκευαστές είμαστε πρώτα και κύρια μελισσοκόμοι, οι κάθε λογής παρατηρήσεις και υποδείξεις των συναδέλφων μελισσοκόμων θα βοηθήσουν στην βελτίωση τυχόν παραλείψεων.

Σωτήρης Παρίσης, Κώστας Γεωργιάδης